De opdeling van Oostenrijk-Hongarije na de eerste wereldoorlog
Erkenning
Dit verdrag regelde niet alleen de erkenning van het nieuwe Oostenrijk, maar ook de erkenning van de nieuwe staten, die uit het oude Oostenrijk-Hongarije waren ontstaan. Oostenrijk erkende aldus de onafhankelijkheid van Hongarije, Tsjechoslowakije, Polen en Joegoslavië. In dit verdrag werd tevens gesproken over de noodzaak van herstelbetalingen, die het nieuwe Oostenrijk zou moeten voldoen, maar gezien het bankroet van de staat is het nooit tot een taxatie van schade en betalingen gekomen.Het kasteel van Saint-Germain-en-Laye
Bepalingen- Verbod voor Oostenrijk op een (politieke of economische) unie met Duitsland zonder goedkeuring van de Volkenbond.
- Het gebruik van de naam Deutschösterreich als staatsnaam is verboden.
- Beperking van een toekomstig Oostenrijks leger tot maximaal 30.000 manschappen.
- De formele schuld van de Eerste Wereldoorlog werd aan het Habsburgse huis en het Duitse Keizerrijk toegerekend.
- Bohemen, Moravië, Oostenrijks-Silezië en enkele Neder-Oostenrijkse gemeenten worden aan het nieuwe Tsjechoslowakije toegewezen.
- Zuid-Tirol en het Karinthische Val Canale vallen voortaan onder Italië.
- Het Koninkrijk Galicië en Lodomerië wordt deel van de nieuwe staat Polen.
- De Boekovina komt aan Roemenië.
- Delen van Zuid-Stiermarken en Zuid-Karinthië gaan naar de nieuwe Staat van Slovenen, Kroaten en Serven.
- in delen van Karinthië zal een volksraadpleging gehouden worden over de vraag of men er tot Oostenrijk of tot de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven wil behoren (zie: Karinthisch plebisciet).
- Westelijk Hongarije vervalt aan Oostenrijk en wordt voortaan Burgenland genoemd. Deze naam komt overigens van de Duitse namen van de vier comitaten die er gedeeltelijk aan worden toegewezen: Wieselburg, Eisenburg, Ödenburg en Pressburg).
Het Hongaarse deel van de dubbelmonarchie werd eveneens genoodzaakt de grenzen van het nieuwe Hongarije en de overgang van voormalig Hongaars gebied naar de buurlanden per verdrag te regelen. Dit werd geregeld in het Verdrag van Trianon in 1920.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten