woensdag 30 maart 2011

Broesilov-offensief

Het oostfront voor en tijdens het offensief

Josef Ferdinand van Oostenrijk

Het Broesilov-offensief was het grootse Russisch offensief aan het oostfront in de Eerste Wereldoorlog. De slag vond plaats van 4 juni20 september 1916 en werd uitgevochten tussen enerzijds het Keizerrijk Rusland en anderzijds het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije.
Op 8 juni veroverden troepen van het zuidwestfront Lutsk. De Oostenrijkse bevelhebber, Aartshertog Josef Ferdinand, kon nog net op tijd de stad uitkomen voor de Russen die innamen. Tegen die tijd waren de Oostenrijk-Hongaarse troepen in volle terugtrekking en hadden de Russen meer dan 200.000 krijgsgevangenen gemaakt. Broesilovs troepen raakten hier door echter te verspreid en hij liet weten dat verder succes van de operatie afhing van Aleksej Evert en zijn deel van het offensief. Evert echter begon verlaat aan zijn deel van het offensief, wat de Duitse legerleiding tijd gaf om versterkingen te sturen naar het oostfront.

                                                                Aleksej Evert                 Franz Conrad von Hötzendorf


Erich von Falkenhayn

In een vergadering gehouden op de zelfde dag dat Lutsk viel, overtuigde de Duitse chef van de staf Erich von Falkenhayn zijn Oostenrijkse tegenhanger Franz Conrad von Hötzendorf er van om troepen van het Italiaanse front terug te trekken om een tegenaanval op de Russen uit te voeren in Galicië. Veldmaarschalk Paul von Hindenburg, de Duitse opperbevelhebber in het oosten (Oberkommando-Ost), kon door goede spoorwegverbindingen de Duitse versterkingen naar het front brengen.
Uiteindelijk werd op 18 juni een slecht voorbereid offensief uitgevoerd onder Evert. Op 24 juni voerde Alexander von Linsingen een tegenaanval tegen de Russen zuidelijk van Kovel uit en stopte de Russische opmars tijdelijk. Op 28 juli hervatte Broesilov zijn offensief, en hoewel zijn troepen een tekort aan voorraden hadden bereikten ze de Karpaten op 20 september. Alle betrokken troepen raakten uitgeput en het offensief bloedde eind september uiteindelijk dood toen de Russische troepen overgeplaatst werden om Roemenië te helpen, dat overlopen werd door Oostenrijk-Hongaarse en Duitse troepen.


Alexander von Linsingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten