donderdag 11 november 2010

Overzicht

De Eerste Wereldoorlog was een conflict tussen een groot aantal landen. Deze oorlog werd gevoerd op bijna alle werelddelen en oceanen.

Aartshertog Frans Ferdinand (rechts) met familie

De oorlog begon met de moord op aartshertog Frans Ferdinand en het daaropvolgende ultimatum aan Servië, gegeven door Oostenrijk-Hongarije. Toen Servië het ultimatum niet op alle punten aanvaardde, mobiliseerde Oostenrijk-Hongarije zijn legers en verklaarde de Serven de oorlog. De Duitsers hadden te kennen gegeven Franz Josef, de keizer van Oostenrijk-Hongarije, te steunen in zijn ultimatum. De Serven hadden door een verdrag steun van het tsaristische Rusland. Toen ook deze landen zich mobiliseerden en daarna de oorlog verklaarden, volgde een kettingreactie waardoor verschillende landen in Europa elkaar de oorlog verklaarden.
De oorlog ging tussen enerzijds de Centrale Mogendheden onder leiding van het Duitse Keizerrijk, en anderzijds de Triple Entente die bestond uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en het Russische Rijk. De Italianen, die ook geallieerd waren aan Duitsland, verklaarden zich neutraal omdat zij het niet eens waren met de Duitse politiek ten aanzien van de Balkan.
De oorlog ontwikkelde zich tot een wereldoorlog doordat de koloniën in Afrika en Azië ook werden aangevallen. Later volgde het Ottomaanse Rijk het Duitse voorbeeld en voegde zich bij de Centralen, waardoor zich in Arabië ook verschillende oorlogsgebieden vormden.
Doordat in het westen een statische oorlog met loopgraven werd gevochten, werd er meer aandacht aan andere fronten gegeven om een beslissing te forceren. Zo werd de U-bootcampagne op zee erg belangrijk omdat Engeland afhankelijk was van de aanvoer van goederen vanuit de hele wereld.
Op 25 juni 1916 werd een groot offensief voorbereid bij de Somme, beter bekend als de Slag aan de Somme, die erg bloedig was maar er werden weinig vernieuwende tactieken gebruikt. Ook schoten de geallieerden er niet veel mee op want de Duitsers hadden zich teruggetrokken naar een nog veel sterkere linie.
In 1917 braken er rellen en onlusten uit in het Russische Rijk en daarop volgde een revolutie. Aan het eind van dat jaar, in de Oktoberrevolutie, werd het Russische Rijk omvergeworpen en stichtten de bolsjewieken de Sovjet-Unie. De gevechten tegen de communisten bleven doorgaan en Lenin tekende een vredesverdrag met de Duitsers. In datzelfde jaar kwamen de Verenigde Staten in de oorlog en verscheepten elke maand minstens 25.000 nieuwe troepen naar Frankrijk. Op zee werd het Duitse Rijk langzaam maar zeker teruggedrongen met nieuwe konvooitactieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten